Skoči na sadržaj

Podcast 009

Prof. dr Dejan Ilić

Svetski priznati inovator, menadžer i savetnik nemačke vlade

O epizodi

Srpski Elon Musk iz Selevca pored Smederevske Palanke

Dejan Ilić je radio sa Stiv Džobsom i izumeo bateriju koju danas koristimo u mobilim telefonima. Dobitnik Oskara za tehničke inovacije u filmskoj industriji. Blejao sa Angelom Merkel tokom studija. Bio je direktor Varte, a nakon toga direktor ARRI-a (prave najbolje kamere na svetu za Holivud i Netflix, on je razvio digitalnu kameru koja je zamenila filmsku traku.)

Ako „nemate vremena za podkaste“ i „ne slušate dugačke intervjue“, napravite izuzetak jednom u životu i poslušajte samo ovaj.
Između ostalog čućete:

“Igrao sam odbojku i nije me uošte interesovalo da studiram. Upisao sam fizičku hemiju u Beogradu da bih dobio studentsku markicu za prevoz, nisam ni dolazio na faks. Onda upoznam neku Jelenu sa fakulteta koja mi se svidela, ali ja sam za nju bio seljačina iz Selevca. Rešim ja da se kultivišem, pa sam počeo zaista i da dolazim na predavanja zbog nje i tako sam završio faks.”

“Profesor sa faksa mi predložio da odem na postiplomske u Drezden, nisam imao pojma ni gde je taj grad. Ja došao, ne znam ni Nemački ne Engleski… reko ja nema šanse ovde za mene, vraćam se za Srbiju. Kad upoznam tamo nekog Bugarina odbojkaša i kaže on ajde ti da igraš ovde u Drezdenu i tako ja ostanem tamo na studijama zahvaljujući tom Bugarinu”

“Upoznam ja tamo dve drugarice, ova jedna mi se dopala, a ova druga neka štreberka samo gleda u knjigu. Smuvam se ja sa ovom zgodnom, pa sam se usput družio i sa ovom štreberkom. Štreberka se zvala Angela Merkel. Posle ona postade ministarka za ekologiju pa me zvala da radim neki projekat”

“Zove nas Stiv Džobs, ja tad već bio direktor Varte. Odletimo mi Lufthansom za Kaliforniju, dolazimo kod njega ujutru rano, a on ulazi u kancelariju sav znojav u šorcu sa trčanja. Presvlači on one gaće i pita jel možete da mi napravite malu tanku bateriju koja je magnetnootporna, pravimo nov uređaj za muziku zvaće se iPod. Ja reko to nema šanse, fizički je nemoguće. Stiv Džobs kaže ništa onda, javite mi ako nađete neko rešenje.

Dve nedelje kasnije mi tamo u fabrici u Varti, doneo kolega da sameljemo kilo kafe. Kaže ovaj jedan “je li bre, a što ne bismo uzeli ovo pakovanje za kafu da u to umotamo bateriju, vidi kako ima sa jedne strane aluminijum a sa druge papir i između stavimo izolaciju za magnetno polje. Ja reko super ideja, napravimo mi bateriju od pakovanja za kafu, odnesemo Stiv Džobsu, on se oduševi i to se danas koristi u svim mobilnim telefonima.

Ovo što sam ispisao je samo delić dešavanja. Uživajte 🙂

 

Nove epizode u tvom inboxu